tiistai 18. heinäkuuta 2017

Kaikkien aikojen karsinnat!



Kauden ensimmäinen päätavoite lähestyy. Seinäjoen Kalevan Kisat alkavat ylihuomenna! Oma karsinta on edessä perjantaina ja loppukilpailu lauantaina. Tähän kohtaan pieni varoitus. Tämä teksti tulee pelkästään sisältämään tylsää analyysiä moukarinheittotilastoista. En muista ikinä lukeneeni tutkimustulosta joka väittäisi, että kyseinen aihe olisi kovin suosittua Suomalaisten keskuudessa. Todennäköisyys on siis suuri, että sinua ei kiinnosta pätkän vertaa mitä tässä kirjoituksessa lukee. Mutta hei! Elämässä pitää myös kokea tylsiä asioita. Se kasvattaa! Suosittelen siis, että otat mukavan asennon, niin tuleva kärsimys on astetta lievempi. Ja voit aina motivoida itseäsi sillä, että kun teksti on luettu, pääset takuulla tekemään jotain hauskempaa… Minä uskon sinuun. Tsemppiä!

Viime kauden jälkeen kotimaisessa miesten moukarinheitossa nähtiin raju eläköitymissuma. Seitsemän yli 60m heittäjää pisti moukarinsa naulakkoon ja liittyi normaalien ihmisten joukkoon. Näiden lisäksi kaksi yli 60m heittäjää on valitettavasti tällä hetkellä telakalla… Ei edes Suomi, jolla on yksi maailman tehokkaimmista moukaristi-tuotannoista, pystynyt vastaamaan tähän. Kolme uutta 60m heittäjää on toki yrittänyt korvata näitä mainitsemiani, mutta kokonaisuudessaan taso on kuitenkin tippunut! Kalevan Kisojen lähtölista näyttää siis tästä johtuen seuraavalta:

Tulos on SB 2016/2017

Pienellä tilastolukutaidolla näkee, että minä olen tilastossa sijalla 12. Jos kyseessä olisi kansainvälinen arvokisa, niin tilanne näyttäisi omalta osaltani erittäin hyvältä. Ja joskus aikoinaan Kalevan kisoissakin otettiin 12 heittäjää loppukilpailuun. Vuonna 2007 kuitenkin vähennettiin finalistien määrää kahdeksaan, ja muutama vuosi sitten finalistien määrä kasvoi kymmeneen. Eli tänä vuonna pitää selviytyä 10. parhaan joukkoon, jos haluaa selviytyä loppukilpailuun! Alla näkee tilastoa, mihin kohtaan nurmikkoa karsintaraja on asettunut viimeisten kymmenen vuoden aikana:

Lappeenranta, 2007 62,76m
Tampere, 2008         63,27m
Espoo, 2009             62,53m
Kajaani, 2010        56,36m
Turku, 2011             63,50m
Lahti, 2012              63,48m
Vaasa, 2013             63,19m
Kuopio, 2014         64,65m
Pori, 2015                64,25m
Oulu, 2016               63,75m

Historia näyttää, että 63m-64m on kova sana moukarinheiton karsintakilpailussa. Mikään ei viittaisi siihen, että tämä vuosi olisi poikkeus. Huonommalla tuloksella ei ainakaan pääsee istumaan urheilijoiden penkille lauantaina. On täysin mahdollista, että edessä on kaikkien aikojen karsinta! Kymmenen parhaan heittäjän perustaso on yli 65m. Ja niiden lisäksi Petri Rautio onnistuu lähes poikkeuksetta Kalevan Kisojen karsinnassa. Maailman mittakaavassa tuleva karsinta on järjettömän kova. Harvassa maassa on vaikeampaa päästä loppukilpailuun kansallisissa mestaruuskisoissa!

Yhdysvalloista löytyy eniten hyviä heittäjiä, jos katsotaan maittain. Jenkkien mestaruuskisoista 10. sija irtosi tuloksella 66,55m. On täysin mahdollista, että Kalevan kisojen karsinnoissa noustaan samalle tasolle. Venäjällä ei olla vielä ehditty heittämään mestaruuskisoja vielä tällä kaudella. Viime kaudella kuitenkin vaadittiin 67,70m karsinnassa sijaan 10. Olisi paukku, jos Kalevan kisojen karsinnoissa vaadittaisiin saman verran, mutta sekin on teoriassa mahdollista. En kuitenkaan näe, että maailma kaatuu, vaikkakin Suomi ei ole maailman paras moukarimaa. Joskus riittää, että ollaan vaan top 3!

Jos vielä otetaan muutaman kovan luokan esimerkki, niin kymmenes sija Iso-Britanniassa irtosi tällä kaudella tuloksella 60,75m. Ranskassa vastaava tulos oli 57,08m ja Saksassa ei ollut edes 10 mukana, mutta 8 sijoittunut heitti 61,26m! Nämä kolme maata ovat ”suhteellisen” kovia yleisurheilumaita, mutta yksikään niistä ei pysty vastaamaan Suomen jäätävään heittäjätuotantoon.

Ja ennen kuin alat syytellä minua tilastojen kaunistelusta, niin en ole unohtanut moukarinheiton suurvaltojakaan! Unkarissa 10. sija irtosi tuloksella 62,33m! Puolassa tulos 55,79m riitti 9. sijaan 2016. Ja Valko-Venäjällä 2016 kymmenes sija irtosi tuloksella 64,05m. Nämä maat hallitsevat moukarinheittoa. Mutta he eivät tee sitä yksin. Suomi on nimittäin tasaväkinen, jos ei jopa parempi, moukarivaltio!

Katse kohti karsintaa! (Kuva: Anssi Mäkinen)

Tuntuu aika siistiltä tietää, että kun astun Seinäjoen keskuskentälle ensi tiistaina, niin olen mukana maailmanluokan tapahtumassa! Yhdysvaltoja ja Venäjää lukuun ottamatta ei löydy maata, joka voisi tarjota reilusti kovatasoisempaa karsintakilpailua! Siinäpäs sitten aletaan ottaa miehestä mittaa. Reilusti, mutta tosissaan. Kaikkien aikojen karsinnassa!

---

Siinä! Kehuinko kavereitani tarpeeksi? Yleensä kun hehkuttaa jotain urheilutapahtumaa taivaisiin etukäteen, niin lopputuloksena on takuuvarma farssi. Niin kävi huuhkajille kaikkien aikojen karsinnassa, ja niin voi käydä nytkin! Joku sössii aina karsinnassa. Urheilu on raakaa ja epäreilua. Minä olen niin huono, että loppukilpailupaikka vaatii sen, että joku kavereistani epäonnistuu. Oma tavoite on heittää elämäni paras heitto. Sen jälkeen ei voi muuta kuin toivoa, että se riittää! Haluan nimittäin heittää myös lauantain loppukilpailussa!

Lopuksi!
Suomen laki sallii vieläkin sen, että ostaa lipun yleisurheilukilpailuihin. En siis näe syytä miksi epäröisit. Torstai on ilmainen, mutta silloinkin kannattaa tulla katsomaan naisten moukarikarsintaa. Perjantaina on miesten karsinta ja naisten loppukilpailu. Lauantai on sitten pääpäivä, kun on miesten loppukilpailun aika! Sunnuntaina ei sitten enää heitetä moukaria, mutta silloinkin kannattaa mennä katsomaan, jos Harri Haatainen vihdoinkin saisi mitalinsa keihäänheitossa!


Hienoa, että jaksoit lukea loppuun. Kova suoritus! :)

Nähdään Seinäjoella!

Eteenpäin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti